mandag den 28. april 2008

Siden sidst.

Ja så fik jeg opdateret min biotop. Der er sket rigtig meget derude og jeg har gået og samlet sammen længe. Man får svar på mange spørgsmål ved at slå de forskellige ting op på nettet. Men det er enormt tidskrævende, når man ikke har udforsket naturen på samme måde før. Jeg smiler hver dag mine tulipaner springer ud og står og stråler i de mange farver jeg har plantet.

Ellers er jeg stødt på diverse kryb og en enkelt kan jeg ikke finde frem til. Så jeg håber på hjælp.

Der sker rigtig noget nu, og jeg har lovet mig selv at være bedre til at opdatere min biotop...

Bentællernøglen

Der er millioner af forskellige smådyr,
så det kan nogle gange være svært at
bestemme helt præcis, hvilket dyr du
har fundet. Men du kan hurtigt finde
ud af, hvilken gruppe de tilhører ved
at tælle benene.

Aktiviteten: Smagtest

Lav en smagtest med forskellige spiselige ting fra haven og køkkenhaven.
Da en stor del af min biotop er køkkenhave og frugttræer ville det være oplagt at introducere børnene for disse lækre fødevare.
Giv evt. børnene bind for øjnene og lav dem gætte hvad de spiser, smager det godt eller mindre godt!!
Med denne lille test vil børnene også virkelig bruge deres sanser..

Aktivitet: "Natur og ikke-natur"

Dem der var med på første indkkald kan vel nikke genkende til denne aktivitet.

Udvælg et naturområde og en sti børnene kan følge. Læg på forhånd nogle materialer ud langs stien. Forskellige ting der ikke hører til. Både ”natur” og ”ikke-natur”. Det kan være gamle potteplanter, plasticposer, æbleskrog, grene fra andre områder, en pølsemad, battterier etc. Lad børnene gå turen og finde de ting, der ikke hører hjemme i naturen. Tal med børnene om, hvad der mon sker, hvis tingene bliver liggende: Hvad sker der med ispinde, plastic, potteplanter og gulerodsskræller, når de flyder i naturen? Hvorfor er det vigtigt at tage med hjem og lægge i skraldespanden? Det ser jo grimt ud og dyrene kan måske komme til skade, hvis de træder i et glasskår eller spiser en brugt plasticpose. Derimod kan æbleskrog og potteplante nok forsvinde af sig selv, men hvor længe tager det, inden det er væk?
Vidste du...at under en sko str. 38 solidt plantet i en græsplæne eller i skovbunden, findes der ca: 5-10 orme, 1000 mider og en håndfuld tusindben. Regner man det hele med, ja så træder man på over 100.000 små bitte dyr, når man sætter sin fod i skovbunden.

Børn i naturen.

Når børnene er ude i naturen, lægger de stor vægt på, at det er spændende, og at de kan dele oplevelserne med deres venner. De vil gerne have mulighed for at bruge fantasien, at bruge kroppen og samtidig få store naturoplevelser. Børnene bruger primært naturen til at lege og bevæge sig i. Og der er en ganske god overensstemmelse mellem, hvad børn reelt foretager sig - og hvad de bedst kan lide at gøre i naturen.

Leg og lær - Natur kompetence giver sikkerhed. Klatre i træer, bygge huler, balancere, finde på, undersøge og fordybe sig. Eller at arbejde sammen med, eller ved siden af engagerede voksne, der er i færd med at lave nødvendigt og rigtigt arbejde, det er leg og læring.

Det spirre..


Æbletræerne kommer nu med knopper. Glæder mig allerede nu til at kunne høste. Jeg vil prøve at følge det hele sommeren her på min blog.

Rabarber


De første rabarber er høstet. Mmmm det blev til en dejlig kage...

Er der nogen der kan hjælpe?


Hvilken bille er dette?
Er der nogen der ved hvilken bille det her er?

Den kravler rundt ude på vores dør til værkstedet.. Jeg synes den er meget stor ca. 5 cm.

skovsnegl


Dræbersnegl - alias Iberisk Skovsnegl


Som mange andre har vi herhjemme også haft problemer med denne snegl. De har sidste år raseret vores selvforsynligskasser i køkkenhaven.. Nu må vi se hvor mange vi får besøg af i år..

Dræbersnegl og det latinske navn Arion lusitanicus . Tilnavnet dræbersneglen har den sikkert fået dels på grund af sin store appetit på havens planter, og dels fordi den kan optræde kannibalistisk. Sneglene vil dog normalt kun spise artsfæller, hvis disse er svækkede eller døde.

Biotoppens kryb

At gå på jagt efter kryb i min biotop er ikke noget problem. Jeg kan finde mange forskellige. Måske ikke de mest sjældne, men her er et par og nogle oplysninger omkring dem.

Edderkoppen er en
spindler ligesom
mejere og mider. Du
kan altid kende spindlerne
på deres otte ben.

Antal arter: ca. 500.
Mad: Smådyr f.eks. fl uer og myg.
Fjender: Hvepse, andre edderkopper (hunnen spiser den
lille han efter parring!), pindsvin, tudser, frøer, gravehvepse,
snyltehvepse og småfugle.

Forår

Så kommer foråret endelig.
De små ræve kommer ud af
hulerne, de små mennesker kommer
ud af husene, og de små fugle kommer ud af æggene.
Og forældre har travlt med at finde føde til deres unger.
Saften stiger op i træerne, og træerne springer ud.
Og vi hører tonerne. kilde "året i skoven"